dinsdag 6 december 2011

Vareniki uit Blijf bij ons van Florence Tonk

Not Just Any Blog Tour nr. 8 #blogtournee
Als vrienden op vakantie naar verre oorden zijn geweest, ben ik altijd benieuwd wat ze daar hebben gegeten. Om eerlijk te zijn, vind ik dit soms interessanter dan om te horen wat ze aan bezienswaardigheden hebben bekeken. Ik vind het geweldig in het buitenland supermarkten te bezoeken. (mijn man en kinderen niet) Het liefst hele grote, waar je in kan verdwalen. En dan uitgebreid lopen langs de schappen, verbazen over de enorme keuze en proberen niet de hele winkelkar vol te gooien met lekkere dingen om thuis uit te proberen. (past niet in auto) Na de vakantie thuis lang nagenieten door de, daar gekochte, etenswaren op tafel te zetten.
Een goed alternatief hiervoor, gedurende de rest van het jaar als ik niet op vakantie ben en alles op is, is lezen over eten. Kookboeken natuurlijk, maar ook romans die zich in andere landen afspelen en waarin lekker wordt gekookt.
Blijf bij ons van Florence Tonk is hiervan een mooi voorbeeld. Voordat ik dit boek gelezen had, wist ik niet zoveel van Oekraïene of de Oekraïense keuken. Deze is verwant aan de Russische keuken (beide veel kool en wodka), maar toch weer geheel anders.
Een citaat: "Loeba legt uit dat ze 'vareniki' maakt, Oekraïense ravioli, gevuld met een mengsel van kool en uien. En ze maken aardappelpuree, snijden de meegebrachte kaas in plakjes en leggen deze in concentrische cirkels op kleine porseleinen borden. Behalve de meegebrachte metworst staat er geen vlees op het menu. Er wordt een grote pot ingemaakte tomaten opengemaakt.[...] raakt elke vierkante centimeter van de tafel bedekt met meegebrachte en huisgemaakte delicatessen die rondom schalen vol dampende pasta en aardappelpuree worden geplaatst. De grote hoeveelheid eenvoudige gerechten, op sommige bordjes liggen alleen zorgvuldig gerangschikte schijfjes sinaasappel of biscuitjes, geeft de tafel een feestelijke overvloedige aanblik."
Geweldig, dit zijn precies de dingen die ik graag wil weten. Ik zie zo'n tafel al helemaal voor me.
Ik heb de vareniki gemaakt, aan de hand van een Engelse kookblog en geserveerd met bordjes vol eenvoudige lekkere hapjes. Het kritisch proefpanel bestaande uit man en kinderen was enthousiast. 'Lekker', 'de smaken passen goed bij elkaar', 'de pasta was lekker, de vulling was meer voor grote mensen', 'mag je vaker maken'.
Daar word ik nou blij van! Ik geloof dat ik al weet wat ik ga maken voor oudejaarsavond...
Het recept met foto's volgt hieronder na de links.

Links

Vareniki
voor 4 personen

Ingrediënten
halve witte kool, in kleine stukjes gesneden
1 winterwortel, in kleine stukjes gesneden
1 ui, in kleine stukjes gesneden
1 theelepel citroensap
2 mokken bloem
1 ei
water, zoveel als nodig is
zout
2 eetlepels boter
1 eetlepel olijfolie


Bereiding
Smelt de boter in een grote koekepan/hapjespan,
fruit de ui en bak de wortel gedurende een paar minuten totdat de ui begint te verkleuren,
voeg de kool en het citroensap toe,
bak al roerend op een hoog vuur totdat de kool licht verkleurd,
vuur uit, pan met kool laten afkoelen,
intussen deeg maken van de bloem, het ei, snufje zout en zoveel water als nodig is om een soepel samenhangende deegbal te maken die niet meer plakt,
bestuif het werkvlak met bloem,
rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke lap,
steek met een glas (doorsnede tussen wijnglas en limonadeglas in) rondjes uit het deeg,
rol een bal van het restant, rol het deeg opnieuw uit en steek wederom rondjes uit,
herhaal dit tot het deeg op is,
neem een deegrondje in de ene hand en leg een theelepel koolmix op de helft van de cirkel,
vouw de andere helft eroverheen,
duw de naden goed tegen elkaar aan, door duim en wijsvinger tegen elkaar te drukken,
de rand moet een centimeter breed zijn, zodat de vareniki niet kan openbarsten in de pan,
voorzie op deze manier alle deegrondjes van vulling,
breng intussen water aan de kook in een kookpan,
voeg een snufje zout toe,
kook de vareniki gaar in het water,
ze zijn klaar als ze naar boven drijven, dit duurt een paar minuten,
neem de vareniki uit de pan, besprenkel met olijfolie om aan elkaar kleven te voorkomen.

Serveer met zure room.
Lekker met metworst, tomaten in plakken, kaas, augurken, komkommer.

Bij mij bleef er wat vulling over. De volgende dag heb ik die gebruikt in een hartige taart met korstdeeg. De vulling heb ik gemengd met eieren en crème fraîche. Weliswaar niet Oekraïens maar wel lekker!

En dan nu de foto's:















2 opmerkingen:

  1. Leuk, dank je voor het recept. Ik had geen echt goed beeld bij die varenki toen ik het boek las. En nog vegetarisch ook - helemaal goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er precies uit zoals ik het in Oekraïne heb gegeten. Leuk dat je gezin het ook lekker vond.
    Ik heb dezelfde hobby in elk buitenland: markten en supermarkten bezoeken. Vooral de markten in Oekraïne zijn een echte aanrader.
    Groeten, Florence Tonk

    BeantwoordenVerwijderen